Digitalizálás, dokumentumkezelés, ügyvitel, vállalatirányítás

Digitalizáció a bíróságokon

Digitális Bíróság Projekt.

0 7

Digitalizálják az ország bíróságait

A digitalizációról szólt a csütörtöki nap az Országos Bírósági Hivatalban. Egy egész napos nyílt napon mutatták be, hogy milyen elektronikus rendszerekkel dolgoznak a bíróságokon. Meg lehetett ismerni például a távmeghallgatási rendszert, vagy a beszédfelismerő szoftvert. Magyarország egyébként élen jár a bírósági digitalizációban. A tervek szerint jövő nyárra már az ország összes bírósága digitalizálódik – közölte az M1 Híradója.

Az Országos Bírósági Hivatal nyílt napon mutatta be, miként digitalizálhatók a bíróságok. A távmeghallgatás például lehetővé teszi, hogy a tárgyalás résztvevői eltérő helyszínről videóhívással kommunikáljanak egymással.

- Hirdetés -

Egy szexuális erőszak sértettjének nem kell egy tárgyalóteremben lennie azzal a vádlottal, aki sérelmére a bűncselekményt elkövette, hanem egy külön meghallgató helyiségben távmeghallgatás útján lehet majd meghallgatni – magyarázta Péter Zoltán, az Országos Bírósági Hivatal osztályvezetője.

A jövőben létrejön az úgynevezett e-akta is, amelynek segítségével az ügyfelek személyes megjelenés nélkül, ingyen és gyorsan hozzáférhetnek a bíróságon folyó ügyeikhez.

Az elektronizálás közepes fázisában tartunk jelenleg, ezzel Európában az első helyen állunk, más országokkal egyaránt – mondta el Maga Mária, a Digitális Bíróság Projekt szakmai vezetője.

Az informatikai fejlesztések elengedhetetlenek az ország versenyképességének javításához – erről a belügyminiszter beszélt. Pintér Sándor elmondta, jövő nyárra minden bíróság teljesen digitalizálódik. Hozzátette, a célkitűzés az, hogy Magyarország felemelkedjen a világ legfejlettebb országai közé, ehhez pedig nélkülözhetetlenek az informatikai fejlesztések.

A Digitális Bíróság Projekt több mint két és fél milliárd forint uniós támogatással valósul meg. (DWP Digital Portál via hirado.hu – M1 Híradó)

Címkék: dwp digital, digitalizáció, bíróság, fejlesztés, e-akta, digitális bíróság

Itt tudsz válaszolni

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Free WordPress Themes