Digitalizálás, dokumentumkezelés, ügyvitel, vállalatirányítás

Jöhetnek a személyre szabott gyógyszerek?

A gyógyszergyártók a digitalizációs technológiák térhódításával egyre közelebb kerülhetnek a személyre szabott pirulák előállításához is.

0 1

Jöhetnek a személyre szabott gyógyszerek? Az attól függ….

A digitalizáció a feldolgozóiparban is erőteljesen elindult, közülük az egyik legígéretesebb terület a gyógyszeripar, vélik a Siemensnél.

A gyógyszergyártók a digitalizációs technológiák térhódításával egyre közelebb kerülhetnek nemcsak a rák valódi gyógyításához, hanem az egyéb betegségeket is célzottan megszüntethető, személyre szabott pirulák előállításához is – mondta Eckard Eberle, a Siemens folyamatautomatizálással foglalkozó részlegének a vezetője, a cég legutóbbi bécsi sajtótájékoztatóján.

- Hirdetés -

Komoly növekedés előtt a feldolgozóipari digitalizáció

A több mint 370 ezer főt foglalkoztató német nagyvállalat az üzleti lehetőségek szempontjából meghatározó területnek gondolja általában is a feldolgozóipari digitalizációba való bekapcsolódást. A feldolgozóipari kereslet élénkülése nem véletlen, az ágazat cégei világszerte ugyanazok elé a kihívások elé néznek, kulcskérdés az idő és a gyorsaság, vagyis amennyire lehet, rövidíteniük kell a piacra viteli időt, növelni a rugalmasságot és a hatékonyságot, javítani a minőséget és újragondolni eddigi üzleti modelljüket, anélkül, hogy a biztonsági szempontokat szem elől tévesztenék. Az üzleti modell kapcsán fontos szempont, hogyan tud részt venni a megoldásszállító a termékek fejlesztésében és az utánkövetésben.

A Siemens – Eberle megfogalmazása szerint – egyedi megközelítést alkalmaz, ami integrálja és a digitalizálja a teljes értékláncot, ehhez segítségül hívja saját fejlesztésű, úgynevezett digitális ikrek (digital twin) koncepcióját is. Ezzel a tervdokumentációkban szereplő feladatokat a valós gyártás előtt számítógépes szimulációval ki lehet kísérletezni, amivel nagymértékben csökkenthető az az idő és költség, ami a fejlesztéstől a sorozatgyártásig való eljutáshoz szükséges. Az adatgyűjtés és -elemzés megkönnyítésére pedig fejlesztettek egy saját felhőalapú nyílt operációs rendszert, a MindSphere-t, mellyel alkalmazásokat, digitális szolgáltatásokat lehet fejleszteni, működtetni.

A német cégnek a feldolgozóiparon belül nagyszabású üzletei vannak már az energia-, az üveg-, a vegyi- és a gyógyszeriparban egyaránt. Utóbbi ágazat jelenleg a leginnovatívabbak közé tartozik, és továbbfejlődésére a legtöbb pénzt is képes fordítani. Így nem véletlen a szállítók intenzívebb figyelme feléjük.

A Siemens az eddigi fejlesztéseivel a harmadik legjelentősebb globális szereplővé nőtte ki magát ezen a területen, de jelentős kihívóivá akar válni a jelenlegi arany- és ezüstérmes riválisoknak, a svéd ABB-nek és az amerikai Honeywellnek.

Új üzleti modellek a gyógyszeriparban

A digitalizáció a gyógyszeriparban is új üzleti modelleket hoz, jöhetnek a személyre szabott, vagy kis mennyiségben gyártott gyógyszerek. Egyes gyógyszergyártók, köztük a BioNTech AG már használja a Siemens megoldásait. A német gyógyszercég a rákkezelés személyre szabott gyógyszerének a specialistája, ahol már két éve működik a Siemens papírnélküli termelési rendszere. Ezt megelőzően a dokumentáció papír alapon készült, az esetenként 500 oldalas szöveget két ember nézte át, hogy megtalálja és értékelje a rák lefolyása során képződő rendellenességeket. Az új Electronic Batch Record rendszer alkalmazásával egy perc alatt jutnak ugyanarra az eredményre, mivel az a tényleges eltéréseknél, kiugró értékeknél jelez.

Ennek valós idejű lefutását meg is mutatták a Siemens mérnökei, a bécsi regionális központ laboratóriumában, a Living Labben. Barbara Kavsek, a Siemens kutatócsoportjának a vezetője felhívta a figyelmet, hogy a laboratóriumban Európában egyedülállóan egy Industrie 4.0 pilotrendszer működik tesztek és további fejlesztések valós körülmények közötti kísérletezésére.

A minőségi követelményeknek való megfelelés az egyik legkritikusabb pontja a gyógyszergyártásnak. A világ legnagyobb gyógyszerpiacán, az Egyesült Államokban az ottani Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) által emelt kifogások az elmúlt évek során meghatszorozódtak.

Együttműködés nélkül nem, vagy lassabban megy

Ennek kivédésére fejlesztették ki a Siemensnél az úgynevezett folyamatelemzési technológiát (PAT), amely figyelembe veszi az FDA-elvárásokat, már a tervezési fázisban bekapcsolódik, folyamatosan figyeli a termékminőséget az alapanyagoktól kezdve a teljes folyamaton át, erről valós idejű adatokat küld a rendszerbe. Az online monitoring megoldás minimalizálja a veszteségeket és más módon is csökkenti a gyártási költségeket.

A gyógyszeripari digitalizációban partnerségre is törekszik a Siemens, az egyik sokat ígérő együttműködést az ugyancsak német GEA céggel kötötték meg. Utóbbi egy közel 18 ezer főt foglalkoztató, évi 4,6 milliárd eurós forgalmú társaság, amely speciális digitalizációs alkalmazásokat fejleszt az élelmiszeripar, az agrárgazdaságok, a vegyipar és többek között a gyógyszeripar számára is. Előrejelzések szerint az üzemeltetési szoftverek piaca a következő öt évben átlagban évi 7 százalékkal tud majd növekedni, a jelenlegi 7 milliárd dollárról 23 milliárd dollárra.

A Siemensnél úgy látják, a szakaszos gyártásról a folyamatos gyártásra való átállással, aminek része a már említett PAT-megoldás, a gyógyszeriparban akár egy évvel előbbre hozható például a kereskedelmi célú gyártás. Jobban lehet gazdálkodni a gyógyszeripari alapanyagokkal, ami a GEA egyik ügyfelénél 12 millió dolláros megtakarítást eredményezett egy konkrét ügylet kapcsán.

A személyre szabott gyógyszerek előállítása ma még meglehetősen költséges, egy kezelés ára 400 ezer dollár környékén indul, a gyártási költség pedig 80-100 ezer dollár is lehet. Sok benne ma még a kézi munka és számos, ma még megoldatlan tudományos felvetéssel szembesülnek a gyártók.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gyógyszergyártók többsége ma még infrastruktúrában sem igazán felkészült a digitalizációs megoldások befogadására, a régi berendezések cseréje pedig meglehetősen költséges. Hiányzik az ágazatból a kellő számú adatelemző szakember is, akik révén teljes egészében kihasználhatóak lennének az új digitális technológiákban rejlő lehetőségek, de még igen nagy mértékűek a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak. A megoldást egy széles körű együttműködés jelentheti, amiben ipari partnerek, vezető felhasználók, startupok egyaránt részt vehetnek. (DWP Digital / DWPDigital utánközlés BitPortról)

Itt tudsz válaszolni

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

Free WordPress Themes